fbpx

Wegetarianizm, a weganizm?


Coraz więcej osób zaczyna diety roślinne, z różnych powodów – zdrowotnych, etycznych, lub chęć poznania czegoś nowego.
Jakie zalety mogą nas spotkać i czy mięso jest niezbędne w żywieniu?

Wegetarianizm polega na eliminacji z pożywienia wszelkiego rodzaju mięsa, w tym drobiu, ryb i owoców morza.
Dieta wegetariańska opiera się na pokarmach roślinnych, ale są też różne rodzaje diet wegetariańskich takich, jak:

FRUTARIANIZM – bardzo restrykcyjna forma wegetarianizmu. Frutarianie jedzą owoce i warzywa, które same spadną z drzewa. Dopuszczają małe ilości zieleniny liściastej, np. szpinak.
OWOWEGETARIANIZM – dopuszczalne spożywanie jajek.
LAKTOWEGETARIANIZM – dodanie mleka i przetwory mleczne do diety.
LAKTOOWOWEGETARIANIZM – dodanie mleka i przetwory mleczne, miód oraz jaja do żywienia.
WITARIANIZM – spożywanie tylko i wyłącznie surowych warzyw i owoców.
Odrzucenie obróbki termicznej powyżej 40 stopni Celsjusza. Witarianie rezygnują również z ciepłych napojów.

Weganie natomiast wykluczają wszystkie produkty odzwierzęce, więc w kuchni weganina nie znajdziemy mleka, sera, masła, ani jajek.
Weganizm to też styl życia, dbając o dobrostan zwierząt, gdzie wybierają również kosmetyki, które nie są testowane na zwierzętach.

Dieta wegańska opiera się na:
1. pełnych ziarnach zbóż
2. orzechach i pestkach
3. roślinach strączkowych
4. warzywach
5. owocach

Zalecenia:
Wegetarianie powinni zwrócić uwagę u siebie na żelazo, wit. B oraz cynk.

Weganie koniecznie muszą suplementować witaminę B12, ponieważ jest w produktach pochodzenia zwierzęcego – bardzo często można spotkać napoje certyfikowane dla wegan z tą witaminą.

Żelazo jest gorzej przyswajane w diecie roślinnej (przez większą podaż błonnika pokarmowego), ale odpowiednie połączenie roślinnych źródeł żelaza z witaminą C poprawia wchłanialność na ten składnik mineralny.

Polecana jest profilaktyczna suplementacja wit. D dla weganów i wegetarianów z Omegą 3.

Białko w diecie wegetariańskiej i wegańskiej jest bardzo ważne.

Dieta wegetariańska dostarcza głównie z:
– jajek i produktów mlecznych.

Dieta wegańska pozyskuje białko z:
– nasion roślin strączkowych i wartościowych alg.

Soja jest bogatym źródłem:
● białka
● błonnika
● korzystnie wpływających na nasze ciało kwasów tłuszczowych
● potasu,
● magnezu,
● wapnia i fosforu.
Zawiera też fitoestrogeny, które mogą być pomocne w menopauzie.

Jadłospis wegański warto skonsultować ze specjalistą, by nie robić tego na własną
rękę, ponieważ bez wiedzy na temat żywienia można zrobić sobie niepotrzebną krzywdę
z opracowaniem zbilansowanego jadłospisu.

Dietetyk pomoże dobrać suplementację do wyników badań, proponuje posiłki z ulubionych produktów.
Prawidłowy zbilansowany jadłospis obniży ryzyko chorób serca, cukrzycy typu II, poprawi samopoczucie (możliwe też, że cerę).

 

Uwaga! Bez odpowiedniej suplementacji bez konsultacji, nagłe przechodzenie na dietę wegańską może powodować szkody w organizmie.

Dieta wegetariańska może również wpływać na zaburzenia gospodarki hormonalnej dlatego też radykalne zmiany w swoim odżywianiu skonsultuj się ze specjalistą.
Większe spożywanie warzyw i owoców w diecie korzystnie wpłynie także bez rezygnacji
z
produktów mięsnych, ryb czy nabiału.

Mity:

Człowiek od zawsze jadł mięso, ale głównym jego źródłem białka dla naszych przodków najprawdopodobniej było białko roślinne, w formie zbieractwa.

Jak nie będę jeść mięsa, będę ciągle głodny – jedząc warzywa strączkowe dostarczamy
dużo błonnika, który zapewnia uczucie sytości i powinno być nam “lżej” na żołądku, niż po mięsie.

 

Pisała dla Was:
trenerka i dietetyczka Kryspina Czyż

 

 

Sprawdź również:
Facebook
Instagram
Karnety
Kalendarz zajęć
Blog
GKW Fitness & Gym
Masz dodatkowe pytania?
napisz lub zadzwoń!